Nieuws

Jonge Braque Francais de Pyrenées bij het leren voorstaan op vederwild en het 'patroneren' met een meer ervaren Duitse staande korthaar.
En daarna...rustig wachten in de auto naast de kwartels!

Pruts, Duitse Staande Korthaar voorstaan op haas !

Verloren apport over 350 meter door duitse staande korthaar.
eigenaar en trainer : Krist Malisse - Jachthondencoach.
"Artemis" Duitse staande korthaar. 

Een goede Griffon korthals, zorgvuldig geselekteerd. Het 'strikt' opvolgen van de richtlijnen. En...het resultaat op 6 maanden! Presenteren vast apport van 2 kilogram met voorzitten.   ZONDER enige vorm van dwang!!!  


Sturen op 100 meter en terug + apport door Duitse Staande Korthaarpup -
7 maanden oud. 

Verloren apport van vos (8 kg) door Duitse korthaarreu 'Ralph' (eigen fokprodukt) in de praktijk tijdens huidig jachtseizoen.

Het zijn niet alleen draadharen die dit kunnen...

Waidmannsheil aan de voorjager Alexander.

Deutsch Kurzhaar Voran! 

Opening op de grouse in Zweden in het hoge noorden (overnachten in de tent) Jacht op Ptarmigan, Auerhahn en Birkhahn.
Voor èchte jagers!

Protagonisten:

Deutsch kurzhaar Polkus vom Pfahldorf met ptarmigan grouse. (eigen fok export naar Zweden) 

Bericht van de keurders tijdens IKP te Osterhofen.

PNr. 23, Pruts vom Pfahldorf, ZbNr. LOSH 1179972, Führer: Krist Malisse, Fw: sg, 126 Pkt., Preis: 1

Die feinnasige Hdn. zeigt uns eine raumgreifende, planmäßige, gegen den Wind gerichtete Suche. Sie zeigt mehrmals ihre feine Nase, zieht weit an, markiert Hasenspuren. Steht einen Hasen fest vor, den kranken Hasen fängt sie u. bringt ihn sauber. Bei einem weiteren Hasen der vorgestanden wurde, zeigt sie auf Schuss u. Einwirkung des Führers Gehorsam. Die Suche bleibt auch bei den weiteren Gängen planmäßig u. flott, hierbei markiert sie Hasenspuren u. Hasen die sie vorsteht. Auch zieht sie weit einen Fasan an u. steht vor, hier ist sie schussfest. Das Bringen von Federwild aus der Deckung konnte nur mit gut bewertet werden, da der Führer beim Anlauf der Hdn. ihr das Wild abnahm. Die Hdn. nimmt das Wasser sofort an, stöbert dann im Schilf, drückt die E. heraus, die E. fliegt, wird beschossen, landet krank mitten im Weiher. Hdn. bringt E., bevor sie sitzt nimmt der Führer ihr die E. ab. Auch hier gibt es Punktabzug.

VELD:
De fijnneuzige korthaarteef , toont ons bij ieder nieuw veld een ruime, planmatige, en tegen de wind gerichtte zoekwijze. Pruts toont meermaals haar fijne neus, trekt van ver aan, en markeert Hazensporen. Vervolgens staat ze een haas vast voor in de bieten.
De gekwetste haas vangt ze en apporteert hem zuiver. Ook op geruime afstand trekt ze aan op een wilde fazanthaan en staat die vast voor. Bij opstijgen van de fazant is Pruts schotvast. Het brengen van vederwild uit de dekking wordt met goed beoordeeld.
De zoekwijze wordt bijzonder beoordeeld en éénstemmig door de keurders met een 4h beloond.

WATER:
Pruts neemt het water onmiddellijk aan, zoekt de rietgordel af en drukt de eend uit de dekking. De eend vliegt, en wordt beschoten maar spijtig genoeg gekwetst. Ze landt in het midden van een 7 HA groot water. Niettegenstaande meer als 100 meter ver, zwemt ze op gebaar van de voorjager zelfstandig tot in het midden van het meer en grijpt de nog levende eend en brengt ze naar de voorjager. Bij het brengen een puntaftrek omdat de voorjager de eend afneemt vooraleer de hond zit.

1e Prijs met bijzondere vermelding voor de zoekwijze. (4h) 

Krist Malisse uit Maldegem behaalde met zijn Duitse staande korthaar Pruts vom Pfahldorf een eerste prijs op de prestigieuze IKP, (Internationale Kurzhaarprüfung) in Osterhofen, Niederbayern. Ik was ‘jammergenoeg’ de enige Belg die deelnam aan deze
Jachtproef. Deze jachtproef die bestaat uit Veld- en waterwerk, wordt om de 2 jaar georganiseerd en heeft tot doel de beste Kortharen uit de internationale Duitse Korthaargemeenschap samen te brengen.(18 landen) en zo een stand van zaken te kunnen opmaken betreft de fok en vormwaarde.

Het niveau is hoog, zodat alleen de besten overblijven. De hond moet immers in het veld èn in het water ‘bovengemiddelde’ prestaties laten zien. De combinatie van de 2 maakt het voor vele Kortharen(te) lastig…, zoals zou blijken.
Het systeem zit namelijk zo in elkaar dat de kortharen in ieder vak (neus, zoekwijze, voorstaan, waterwerk, gehoorzaamheid, apport,..enz… een zeer goede prestatie moeten afleveren, wil men zich kwalificeren.

Deze editie stond garant voor een prachtig wildbestand met (te) veel hazen maar ook met voldoende vederwild. Vooral de massa aan hazen zorgde ervoor dat vele deelnemers deze ‘elite’proef niet konden doorstaan,
Immers 2 hazen niet respekteren of vederwild achtervolgen was gelijk aan uitsluiting.

Op de vooravond werd bij de bespreking door de ‘Prüfungsleitung’ uitdrukkelijk gesteld dat er streng moest gekeurd worden gezien het prestige van deze 2-jaarlijkse proef.
Uiteindelijk konden van de 225 Duitse kortharen slechts 138 honden de proef doorstaan = 61 %. 

Gruppe 2 met Pruts Vom Pfahldorf met voorjager Krist Malisse (in het midden) 1e prijs en beste zoekwijze van de groep met bijzondere vermelding 4 h.

Contactgegevens

Krist & Colette
Malisse - Van de Velde

9990 Maldegem
GSM: +32 (0)477/63 96 35
krist.malisse@gmail.com

Bereikbaarheid

Op afspraak